Ziua Imnului Național, sărbătorită la Piatra-Neamț (VIDEO)

Ziua de 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te române!”.

Simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, imnul „Deşteaptă-te române!” a fost intonat pentru prima dată în 29 iulie 1848 în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

La originea compoziţiei stă poemul patriotic „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie selectată de Anton Pann.

Imnul a fost interzis aproape jumătate de secol, în perioada regimurilor totalitare, şi a fost ales după decembrie 1989 Imnul Naţional al României, consfinţit prin Constituţia din 1991.

Potrivit Constituţiei României, Imnul Naţional este simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

La Piatra-Neamț, începând cu ora 10.00, în Piața Tricolorului s-a desfășurat ceremonia militară prilejuită de Ziua Imnului Național al României.

Programul activităților a constat în salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național, rugă și închinare pentru poporul român (fără cântare), alocuțiunea prefectului județului Neamț – Daniela Soroceanu, interpretarea Imnului Național al României (4 strofe) și defilarea gărzii de onoare.

29 iulie este o zi de sărbătoare pentru românii de pretutindeni.

Ziua Imnului Național al României este o sărbătoare a spiritului poporului român. ”Deșteaptă-te, române!” s-a născut în vremuri de restriște pentru națiunea română, iar versurile sale au răsunat pentru prima dată la 29 iulie 1848.

Alături de drapelul tricolor, de stema și sigiliul țării, Imnul Național este un element definitoriu al poporului român și unul dintre simbolurile naționale. Respectându-le, ne respectăm originea, strămoșii, istoria și poporul.

La zi de sărbătoare, dar și în orice alt moment al vieții, este de datoria noastră ca români, să intonăm IMNUL cu mândrie și să ne exprimăm patriotismul.

O dovadă simplă a atașamentului nostru față de țară, de popor, de valorile noastre, este gestul ducerii mâinii la piept, în momentul intonării imnului național, așa cum sunt dispozițiile art. 20(2) din Regulamentul onorurilor și ceremoniiilor militare în Ministerul Afacerilor Interne, privind comportarea pe timpul ceremoniilor, publicat în Monitorul Oficial, numărul 330, din 7 mai 2014.

La mulți ani, Imnului Național! La mulți ani, România !”, a declarat prefectul, Daniela SOROCEANU

Articolul precedentZeci de persoane intoxicate cu insecticid. Polițiștii au deschis un dosar penal
Articolul următorȘi-a găsit mama spânzurată într-o anexă a locuinței