15 martie, Ziua mondială a Drepturilor Consumatorilor, este zi de sărbătoare în fiecare an. E o sărbătoare generoasă întrucât categoria de “consumator” ne include pe fiecare dintre noi.  Suntem  toţi  beneficiarii unor  produse  comercializate  și  a  unor  servicii  prestate  de  operatorii  economici, în baza unor contracte de către profesionişti.

Ca şi în alţi ani, în data de 15 martie 2019, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Neamţ se vor afla în puncte importante din oraşul Piatra Neamţ, alături de consumatori – cetăţeni europeni, în discuţie cu aceştia, în sprijinul acestora, pentru a le oferi informaţii şi pentru a prelua eventuale opinii, sesizări sau reclamaţii cu privire la respectarea sau nerespectarea drepturilor consfinţite de lege. Comisarii se vor afla în incinta unui centru comercial, la Liceul Economic, la autogara şi la gara din Piatra Neamţ unde vor împărţi şi pliante.

De asemenea, în data de 19 martie 2019, un reprezentant al CJPC Neamţ va participa la o acţiune de consiliere a elevilor din clasa de profil a Liceului din Bicaz.

Ceea ce a devenit deja o tradiţie, concursul naţional pe teme de protecţia consumatorilor „Alege. Este dreptul tau!” se va desfăşura şi anul acesta,  în 3 etape :  şcolară / 23 martie 2019;  judeţeană / 30 martie 2019 ; naţională / iunie 2019.

Potrivit Regulamentului acestui concurs organizat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Educaţiei Naţionale, şi pentru anul 2019 au fost alese teme de interes :

– Tema concursului – Informarea completă, corectă şi precisă a consumatorilor

– Tema eseului – Să învăţăm să citim eticheta produselor

– Tema pentru desene – Eticheta unui produs alimentar

Stilul de viaţă al populaţiei actuale s-a schimbat radical, iar în contextul formării unor noi obiceiuri de consum, în care procesul de achiziţionare al bunurilor este de preferat să fie unul rapid, şi să ofere produse ieftine, se pare că piaţa internaţională, cea europeană, dar şi cea din România s-a adaptat şi vine în întâmpinarea dorinţelor cetățenilor.

Consumatorii din zilele noastre, indiferent dacă fac cumpărături online sau într-un magazin, vor din ce în ce mai mult ca etichetarea produselor să fie mai clară și mai ușor de înțeles, pentru a putea face alegeri  în cunoștință de cauză cu privire la produsele pe care le achiziţionează.

Consumatorii doresc să cunoască tot mai multe despre produse, despre metodele de fabricare a acestora, despre calitatea lor (sau lipsa ei), despre pretul lor si despre efectele pe care alimentele le exercită asupra sănătății. În orice sector industrial există foarte mulți factori care influenţează direct sau indirect produsele rezultate.

Consumatorii europeni (implicit din România) doresc să consume produse alimentare sigure, de bună calitate şi a căror etichetare să le asigure informarea corectă, completă şi precisă, se arată într-un comunicat de presă trimis de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ.

Articolul precedentFotbal etapa 18: Oțelul Galați- CSM Ceahlăul Piatra-Neamț
Articolul următorMeciuri în deplasare în Liga Elitelor