OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cei doi senatori PSD din județul Neamț, Emilia Arcan și Dan Manoliu, au votat săptămâna aceasta împotriva creșterii alocațiilor copiilor. Inițiativa legislativă depusă de liberali la Parlament ar fi adus o creştere importantă a alocaţiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2019.

Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(1), lit.a) şi b) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, prevedea majorarea cuantumului alocației cu 50% pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, pentru a beneficia de o alocație în valoare de 300 de lei și cu 80% pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-18 ani, pentru a beneficia de o alocație în valoare de 150 de lei.

„Din anul 2015 nu au mai existat modificări la legea privind alocațiile pentru copii. Astfel, în ceea ce privește copii cu vârste de până la 2 ani, indicatorul social de referință (ISR) este 0,4, mai exact 200 de lei. În ce privește copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, dar și pentru liceenii de peste 18 ani, ISD este de 0,168, valoarea reprezentând 84 de lei. Vorbim de o sumă foarte mică, mai exact 2,8 lei pe zi per copil”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Guvernul PSD  a anunţat încă din 2017 că se vor majora alocaţiile pentru copii, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult decât atât, plenul Senatului a respins această propunere legislativă cu votul majorităţii PSD-ALDE, la care s-au adăugat şi reprezentanţii UDMR.

Între parlamentarii care au votat împotriva creşterii alocaţiei pentru copii se numără şi senatorii PSD Neamț Emilia Arcan şi Dan Manoliu, în timp ce senatorul PNL  Eugen Țapu-Nazare a votat în favoarea proiectului propus de colegii săi de partid.

Social democrații nemțeni susțin că nu au votat proiectul liberalilor pentru că ”propunerea legislativă a colegilor de la PNL a fost redactată fără a indica sursa de finanțare și nu cuprinde toate categoriile de minori care pot fi incluse. Astfel, nu se prevede și majorarea cuantumului alocației de stat pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, ceea ce generează o discriminare pentru aceștia. Așadar, inițiativa celor doi membri PNL este doar un text populist, pe care doresc să îl promoveze în campaniile electorale care urmează în acest an, fără niciun fel de fundamentare și analiză a realității”. (Declarația a fost făcută pentru mai multe ziare locale de către Emilia Arcan, senator PSD Neamț)

Legea merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

 

 

Articolul precedentDeputat de Neamț: ”Ministerul Culturii nici nu spune care e soluția de compromis și nici conținutul de bază al Directivei privind drepturile de autor pe piața unică digitală”
Articolul următorFemeie cercetată pentru jucării și rechizite școlare contrafăcute (FOTO)