Chiriile din Piața Centrală  din Piatra-Neamț ar putea fi reduse cu o medie de 32, 5%, dacă proiectul care permite acest lucru va fi votat de consilierii locali în Ședința Ordinară de mâine 24 octombrie.

Solicitarea de reducere a chiriilor vine din partea societății CMI Urban la 6 luni de când a preluat administrarea Pieței Centrale din Piatra-Neamț și asta pentru că în Contractul de delegare de gestiune prin concesiune a serviciului public de administrare, întreținere și exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare Sf Gheorghe din Piatra-Neamț, la Capitolul VII este stipulat acest lucru.

” Tarifele actuale sunt descrise în Anexa nr. 3 la caietul de sarcini […]Operatorul de serviciu este obligat să păstreze valabilitatea tarifelor propuse prin oferta depusă cel puțin 6 luni de la data încheierii prezentului contract.

CMI Urban a devenit administratorul Pieței Centrale în urma câștigării licitației, a cărei criteriu de atribuire a fost redevența cea mai mare, iar în prezent aceasta este de 70% din încasări.

Deși în teorie, scăderea prețurilor la chirii însemnă încasări mai mici și implicit suma plătită către primărie mai mică, în practică această diminuare poate duce la creșterea gradului de ocupare a spațiilor comerciale din hală care în prezent este de 45% , ceea ce înseamnă  venituri mai mari din care se calculează redevența.

Mai mult decât atât, creșterea gradului de ocupare înseamnă  scăderea cheltuielilor cu utilitățile pentru comercianți. Aceste reduceri de cheltuieli nu fac altceva decât să creeze premisele unor prețuri mai mici la produsele comercializate în Piața Centrală.

Dacă proiectul va primi 2/3 din voturile consilierilor locali, iar prețurile chiriilor vor scădea, CMI Urban va organiza o nouă licitație pentru toate spațiile din Piața Centrală.

 

Articolul precedent22 de staţii de „bike-sharing“, în Piatra-Neamț
Articolul următor“Caravana Tricolorul” a ajuns la Piatra-Neamț