Construcția Bugetului Național pe anul 2019 reprezintă o nouă acțiune sfidătoare a Guvernului la adresa Moldovei, declară asociațiile Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 și Moldova Vrea Autostradă, într-un comunicat de presă.

Construcția Bugetului Național pe anul 2019 confirmă temerile repetate public de către asociațiile civice ce luptă pentru realizarea de infrastructură mare în regiune: ignoră cu desăvârșire o urgență regională și națională, Autostrada A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș.
Alocarea bugetară pentru acest proiect este zero.

Masterplanul General de Transport al României (MPGTR) și Legea privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Unirii, Iaşi-Târgu Mureş, ultima adoptată la sfârșitul anului trecut în urma unui lung șir de proteste publice, acțiuni de stradă și presiuni ale societății civile din Moldova, nu au contat absolut deloc în structura bugetară pentru anul în curs.

”Guvernul Dăncilă-Dragnea-Vâlcov a ales să continue apăsat șirul de gesturi sfidătoare la adresa a peste patru milioane de români, locuitori ai regiunii, care consideră conexiunea urgentă cu Vestul ca fiind condiția esențială pentru anularea subdezvoltării.

Lipsa alocării bugetare amână pe termen nedefinit sau chiar anulează șansa Moldovei – o zonă cu rată de emigrare de 25%, în pericol major de colaps demografic – de a-și regăsi drumul spre bunăstare.

Această acțiune a Guvernului Dăncilă-Dragnea-Vâlcov, inconștientă și umilitoare, este pe deplin antinațională și poate genera grave dezechilibre sociale.

Construirea urgentă a Autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș este categoric și fără tăgadă o problemă de siguranță națională!”, se arată în comunicatul de presă.

Asociațiile civice care promovează construirea de autostrăzi în Moldova protestează împotriva actualei construcții bugetare și cer imperativ amendarea actualului proiect și alocarea resurselor financiare necesare pentru pornirea lucrărilor.

 

Articolul precedentPârtia de schi Cozla rămâne închisă cel puțin până marți, 5 februarie
Articolul următorStrada Mihai Viteazu din Roman, reabilitată până la sfârșitul acestui an