A fost realizat primul sondaj CURS despre Partidul Realitatea! Peste 1000 de români și-au exprimat opinia despre noua formațiune politică, iar concluziile au fost uimitoare. 17% dintre români ar vota lista partidului pentru europarlamentarele din 2019. Aproape 40% și-au exprimat dorința ca partidul să candideze singur, fără a forma vreo alianță.
Datele colectate au arătat că 17 % dintre români ar vota lista candidaților Partidului Realitatea la alegerile europarlamentare din 2019, dintre care 4% vor vota cu siguranță. Românii nu au ezitat să sugereze faptul că partidul Realitatea ar avea succes garantat dacă nu se aliază cu nicio altă formațiune politică. Aproape 40% dintre respondenți consideră că partidul ar trebui să candideze singur în alegeri.
Iată principalele concluzii ale sondajului:
17 % dintre români ar vota lista Partidului Realitatea la alegerile europarlamentare din 2019, dintre care 4% vor vota cu siguranţă, iar 13% mai degrabă ar vota; 20% dintrte români mai degrabă nu ar vota, în timp ce 35% nu ar vota cu siguranţă; 28% nu ştiu sau nu răspund.
22 % dintre români consideră că orientarea Partidului Realitatea ar trebui să fie de centru, 16% cred că ar trebui să fie de dreapta, în timp ce 8% susţin orientarea de stânga; 54% nu ştiu sau nu răspund.
38% dintre respondenţi cred că pe lista Partidului Realitatea pentru europarlamentare ar trebui să fie profesionişti din diverse domenii, iar 18% consideră că pe listă ar trebui să fie jurnalişti; 9% cred că oamenii de afaceri ar trebui să compună lista, în timp ce doar 8% propun politicieni pe listă.
38% dintre români susţin că Partidul Realitatea ar trebui să candideze singur în alegeri, 28% cred că ar trebui să intre într-o alianţă politică sau electorală, iar 34% nu ştiu sau nu răspund.
De menţionat că datele sondajului arată că doar 30% dintre români au auzit despre decizia de înfiinţare a Partidului Realitatea în momentul culegerii datelor.
Sondajul a fost efectuat de către CURS, la cererea GeoPOL, în perioada 26.10-05.11, pe un volum de 1067 de respondenţi, metoda de culegere a datelor fiind faţă-n faţă, la domiciliul respondenţilor. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3%, la un nivel de încredere de 95%.
Cozmin Gușă a expus, în urmă cu o săptămână, cele trei deziderate după care trebuie să se ghideze Partidul Realitatea.
Primul ar fi să militeze pentru libertatea de exprimare. Al doilea lucru este legat de mediul de afaceri autohton, iar al treilea deziderat ar fi atitudinea anti-baroni, a declarat cel care a înființat formațiunea politică.
„Primul ar fi să militeze pentru libertea de exprimare, care le va oferi confort jurnaliştilor şi tihnă oamenilor de rând, care vor şti că au cui se adresa pentru a-şi prezenta problemele şi între două cicluri electorale. Oamenii vor putea să spună ce vor fără să fie luaţi în râs, vor putea să facă mitinguri fără să fie bătuţi şi gazaţi.
Al doilea lucru este legat de afaceriştii români, de mediul de afaceri autohton. Aceşti oameni nu mai trebuie prigoniţi, poate că mulţi au greşit, poate că mulţi au încercat o scurtătură şi au încercat să-şi optimizeze cheltuielile furând de la stat, dar ei trebuie sprijiniţi, cu condiţia să fie corecţi cu statul român.
Dacă noi nu vom avea un capital autohton puternic, îmi pare rău să o spun, primele victime vor fi asistaţii social, care nu vor mai putea fi plătiţi de la bugetul de stat şi pensionarii. În fine, al treilea deziderat ar fi atitudinea anti-baroni. Baronul este o specie extrem de nocivă dezvoltării noastre, care a proliferat de la nivel local la nivel naţional, un tip agramat care nu promovează oameni de valoare, ci rudele şi pe alţii ca el.
Aşadar, trebuie să avem aleşi locali oameni normali, care să se gândeasă la toţi cei care i-au ales, dar la modul cinstit. Am generat această atitudine pentru toată lumea, un cadru pentru oamenii care nu pot singuri. De ce Partidul Realitatea? Pentru că e un brand onorabil”, a explicat Cozmin Guşă.
„Partidul Realitatea nu transformă televiziunea în partid, ci generază o platforma care, bazându-se pe spiritul televiziunii, care este în sprijinul cetăţenilor, poate să promoveze personalităţi, sigur că pot fi şi jurnalişti, dar şi profesionişti din alte domenii, cu care să se poată discuta cel puţin legat de interesele noastre, ale oamenilor de rând.
Sigur, Octavian Hoandră, care este realizator Realitatea, este şi cel care şi-a asumat, alături de alţi colegi, iniţierea acestui partid. Poate va milita, poate va candiada sau poate nu. Este opţiunea lui. Rareş Bogdan – poate va intra în politică, poate nu, dar asta nu înseamnă că nu va promova spriritul Realitatea.
Denise Rifai, foarte bună în zona politică şi economică, s-ar putea să schimbe pupitrul ştirilor sau poate va prefera să rămână acolo, dar tot în spiritul cetăţenilor va milita. La fel Andra Miron, Eli Roman, Marinela Mitielu… Cine ar putea fi un parlamentar mai dedicat intereselor cetăţenilor decât cea care îi ceartă în fiecare zi pe toţi parlamentarii, indiferent de culoare politică, pentru excesele sau greşelile pe care le fac?!”, a mai spus Cozmin Guşă.
Partidul Realitatea ar trebui să aibă un candidat propriu la alegerile prezidențiale.
O spun 40% dintre românii care au participat la sondajul CURS realizat despre noua formațiune politică. Totodată, într-un procent la fel de ridicat, românii consideră că partidul trebuie să apară și pe lista europarlamentarelor de anul viitor, cu un singur reprezentant. Sondajul arată că Partidul Realitatea ar trece pragul de 6% şi ar intra fără emoţii în Parlament. Astfel, partidul ar depăşi formaţiunile lui Cioloş şi Tăriceanu.