Deputat USR de Neamț, Iulian Bulai face un apel către actualul Guvern, Ministerul Transporturilor și CNAIR să respecte angajamentele asumate la nivel național și comunitar.

Intervenția deputatului vine urmare a întâlnirii din 6 decembrie de la Ministerul Transportului a CM POIM. La acea întâlnire autostrada A8  nu se mai regăsește în POIM 2014 2020 și nici pe POIM 2 2021 – 2027, prioritate devenind Autostrada A13 Brașov-Bacău.

”Vești proaste despre autostrada A8.

Pe data de 6 dec 2018 a avut loc la Ministerul Transportului o nouă întâlnire a CM POIM. Societatea civilă vigilentă și atentă a fost prezentă și a aflat cu consternare faptul că legile în România nu se mai respectă și pot fi modificate (fără nicio informare publică) după bunul plac al actualilor guvernanți.

Chiar dacă există o lege (respectiv HG 666/2016 aprobată) – Masterplanul General de Transporturi și un angajament asumat fata de Comisia Europeana (prin agrearea și corelarea legislației naționale la politica TEN-T) prin care proiectele de autostrăzi sunt ierarhizare și implicit acceptate spre finanțare, actualul ministru (remaniat/demis) încă este la butoane și face jocurile PSD (Bacău).

Conform documentelor prezentate, autostrada A8 este istorie și nu se mai regăsește în POIM 2014 2020 și nici pe POIM 2 2021 – 2027. În viziunea ministrului demis, autostrada A8 (prioritară, conform MPGT) este retrogradată și considerată doar o „alternativă de conectivitate”.

În schimb, Autostrada A13 Brașov-Bacău, considerată în MPGT o relație secundară (vezi poziția 13/14 în MPGT), este principala axă pe relația Est-Vest. Chiar dacă nu avem o fundamentare și niciun studiu de fezabilitate care să arate necesitatea și implicit costurile reale, se vehiculează a fi „mai ieftină” și chiar „prietenoasă” cu mediul. NIMIC MAI FALS!

Ambele autostrăzi sunt necesare pentru Moldova, doar ca trebuie construite etapizat și într-o logică regională și coezivă.

Prin urmare, fac un apel clar către actualul Guvern, Ministerul Transporturilor și CNAIR să respecte angajamentele asumate la nivel național și comunitar!”, este apelul făcut de deputatul Iulian Bulai.

SURSĂFOTO: arhivă
Articolul precedentPaula Seling, concert în noaptea dintre ani, la Roman
Articolul următorIncendiu cu victimă în Dochia