Bicaz Canyon in Romania, one of the most spectacular roads in Romania

S-a dat o primă decizie în ce privește disputa teritorială asupra zonei Cheile Bicazului.

Zona este revendicată atât de județul Neamț, cât și de Harghita, iar o primă decizie a procesului strămutat în 2013 la Tribunalul Prahova a fost dată zilele trecute.

Judecătorii prahoveni s-au pronunțat în favoare autorităţilor din Harghita:

Anulează procesul-verbal avînd ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ, emis în anul 1998. Stabileşte linia de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1) – Lacul Roşu – limita Jud. Neamţ 0 + 000 32 + 32,000 Km., conform Hotărîrii nr. 540/2000 din 22/06/2000“, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.

Astfel, potrivit primei decizii a intanței, Cheile Bicazului aparţin în totalitate de judeţul Harghita: adică, de la Gheorgheni mergând spre Neamţ o distanţă de 32 de kilometri, trecând de staţiunea Lacu Roşu, şi coborând serpentinele spre comuna Bicaz Chei.

Sentința nu este definitivă iar instituţiile din Neamţ o pot ataca.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a reacționat la decizia instanței și a declarat, într-o postare pe Facebook, că va face recurs:

Am luat act de hotărârea PROVIZORIE a Instanței din dosarul nr.1417/105/2011, ce privește stabilirea limitelor de hotar dintre teritoriul administrativ al orașului Gheorgheni și teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei.

Vom aștepta motivarea acestei hotărâri care nu este definitivă, pentru a cunoaște considerentele care au stat la baza soluției Tribunalului Prahova și în termenul legal de 15 zile de la comunicare vom promova recurs împotriva ei.

La prima vedere, pare o neconcordanță în felul cum s-au apreciat limitele județelor, instanța apreciind ca fiind limita de județ drumul național DN12 Gheorgheni – Lacul Roșu, ținând cont de HG 540/2000, care reglementează categoriile funcționale ale drumurilor publice, și nu de Legea nr. 2 din 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României.

Şi înainte de legea din 1968, dar şi după, hotarul este pe pârâul Cupaş, deasupra Cheilor Bicazului. Cheile sunt în totalitate ale județului Neamţ. Așa au fost și așa trebuie să rămână! – a scris Ionel Arsene pe Facebook.

Articolul precedentPompierii, la datorie pentru înlăturarea efectelor inundațiilor
Articolul următorDouă tinere, date dispărute, căutate de polițiști (FOTO)