Eventera și Complexul Muzeal Județean Neamț invită copiii cu vârste între 5 și 14 ani în „Laborator 2.0”, în perioada 4 – 15 martie, în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra Neamț. Expoziția își propune să le ofere acestora o experiență educațională nonformală care să le deschidă simțurile pentru știință.
”În zona de biologie vom prezenta funcționarea organelor de simț și vom analiza pe baza unei instalații interactive cum funcționează creierul. Pentru că o mare parte din zona de biologie este dedicată testării simțurilor, vom vedea prin ochii oamenilor care au defecte de vedere, apoi prin ochii unei pisici sau chiar ai unei albine, vom testa simțul tactil prin cutii senzoriale, tot în jocuri senzoriale vom testa și simțurile olfactiv și pe cel auditiv.
După ce am vorbit despre modul în care simțurile ne ajută să ne adaptăm și să reacționăm în mediul în care trăim, călătoria senzorială în „Laborator” 2.0 va continua cu zona de fizică. Aici vom explora fenomene din optică și acustică. Vom afla ce reprezintă undele electromagnetice ca mai apoi să ne concentrăm pe lumina vizibilă și o trecem prin tot felul de fenomene: reflexie, refracție, dispersie sau polarizare. Aici vom face curcubeie, vom îmbina puzzle-uri cu oglinzi sau vom îndoi creioane în apă. Tot în zona de fizică vedem invizibilul cu efectul Schlieren, sunetul cu experimente de cimatică, dar și matematica prin Figurile lui Lissajous.
Într-o eră dedicată evoluției tehnologice, copiii simt de la vârste foarte mici presiunea și stresul vitezei. Pentru a ne regăsi echilibrul este nevoie să simplificăm lucrurile și să fim mai atenți la simțuri. Simțurile ne ajută să explorăm lumea înconjurătoare și să ne adaptăm acesteia, dar mai au un rol, acela de a da gust, culoare și echilibru vieții noastre. În „Laborator 2.0” ne deschidem simțurile pentru a explora știința, facem corelații, răspundem la întrebări și ne bucurăm de curiozitate, a noastră și a copiilor”, este invitația lansată de organizatori.
Expoziția a fost organizată pe parcursul anului trecut în Iași, în incinta Muzeului de Știință și Tehnică „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal „Moldova” Iași, în Timișoara, în cadrul Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin”, și în Arad, în cadrul Complexului Muzeal Arad, unde a atras peste 15.000 de vizitatori.
Un tur ghidat durează aproximativ 50 de minute, iar tururile se desfășoară din oră în oră în intervalul 9:00-17:00. Prețul unui bilet este de 12 lei de persoană.
Pentru rezervări puteți suna la 0766704668 sau trimite e-mail la [email protected], iar pentru mai multe informații despre desfășurarea expoziției puteți vizita pagina de facebook https://www.facebook.com/Laborator.ro/.