Patru minori cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani, au ajuns la spital intoxicați cu o substanță psihoactivă. Incidentul a avut loc joi, 30 mai, în municipiul Roman.

Din primele informații, cei 4 minori (doi băieți și două fete) se aflau pe malul râului Moldova unde ar fi consumat o combinație de alcool cu pastile (un tranchilizant minor – substanța benzodiazepine)

În jurul orei 23:15, a fost solicitat Serviciul de Ambulanță Județean Neamț. Cei patru minori au fost transportați la Spitalul din Roman iar una dintre tinere a fost preluată de un echipaj cu asistent medical în vederea efectuării transferului interclinic la Iaşi.

La Iași, s-a stabilit că substanța ingerată este benzodiazepine.

Potrivit unor surse, minorii ar fi declarat că un adult i-ar fi servit cu „o sticlă de suc”. Conform informaţiilor oferite de purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, Georgiana Moşu, poliţiştii efectuează verificări în vederea stabilirii împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Cei patru minori provin din familii diferite, nu sunt familii dezorganizate şi părinţii ar fi fost cei care au sesizat că adolescenţii nu se simt bine.

Benzodiazepinele reprezintă o clasă de medicamente psihotrope (psihoactive). Aparțin unei categorii de medicamente cunoscute ca și tranchilizante minore (anxiolitice).

Ele sunt sedative, hipnotice (induc, produc sau ajută la menținerea somnului), anxiolitice (anti-anxietate), anticonvulsivante (antiepileptice) și miorelaxante. Doze mărite a benzodiazepinelor pot cauza amnezie anterogradă și disociere.

Câteva benzodiazepine comune sunt: alprazolamul (Xanax), diazepamul (Valium), lorazepamul (Anxiar), bromazepamul, midazolamul, tetrazepamul.

SURSĂfoto: arhivă
Articolul precedentS-a suit dezbrăcat pe crucea unei biserici și a început să se roage
Articolul următorLiviu Harbuz (PRO România): Dacă va exista o alianță PRO România-PSD, eu plec din partid