Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț se alătură, pentru al doilea an consecutiv, Parteneriatului Educațional Național „Prietenie… pe o… sfoară…“. Copiii care doresc să se implice în proiect se pot înscrie la Secția de carte pentru Copii și Ludotecă „Ion Creangă“ a Bibliotecii Județene. De asemene, sunt așteptate să se alăture proiectului și celelalte biblioteci publice din județ.

Biblioteca Județeană „George Barițiu“ Brașov anunță derularea Parteneriatului Educațional Național „Prietenie… pe o… sfoară…“, în perioada 2 aprilie – 31 mai 2019. Aflat la cea de-a șaptea ediție, acțiunile parteneriatului sunt dedicate promovării literaturii pentru copii și stimulării interesului pentru lectură a celor mici. Sunt încurajate să participe bibliotecile publice, organizațiile neguvernamentale, cluburile copiilor sau orice alte organizații care desfășoară activități cu copiii și susțin prioritățile parteneriatului. Tema pe care o propunem în acest an este dedicată celebrării operei lui Carlo Collodi. Organizatorii vor pune la dispoziția participanților toate informațiile necesare desfășurării activităților (conținut, fișe de lucru, materiale promoționale).

Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene „George Barițiu“ Brașov a demarat acest parteneriat în anul 2013 pentru a celebra Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret.

Această sărbătoare a cărții a fost inițiată în 1967, pe data de 2 aprilie, data care coincide cu ziua de naștere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Anual, la nivel internațional, evenimentul este patronat de o țară membră a International Board on Books for Young People (IBBY), care decide asupra unei teme și invită un autor de prestigiu din țara gazdă să scrie un mesaj copiilor lumii, dar și un ilustrator care să realizeze un poster. Aceste mesaje și materiale sunt folosite pentru a promova cărțile și lectura.

De-a lungul celor 6 ediții, biblioteca a reușit să coaguleze în jurul acestei idei peste 100 de instituții culturale din 38 de județe și, împreună cu acestea, să stimuleze interesul pentru carte și lectură unui număr de peste 20.000 de copii.

Numele parteneriatului, „Prietenie… pe o… sfoară…“, a fost inspirat de activitatea practică care însoțește atelierele de lectură. Fiecare copil participant la program realizează un desen inspirat de cartea prezentată. La sfârșitul perioadei de desfășurare, partenerii fac schimb de desene, pe care le expun la sediul lor, pe o sfoară.

Dorința noastră pentru acest an și pentru anii care vin este să extindem acest parteneriat în toate bibliotecile publice din România și să aducem în atenția copiilor, dar și a părinților și educatorilor, cât mai multe cărți valoroase și cât mai mulți scriitori pentru copii.

Articolul precedentPersonalitatea lui Martin Luther King omagiată la Piatra-Neamț prin activități de voluntariat și ateliere creative
Articolul următorMamă și fiu, la spital după ce au căzut din tren