Săptămâna aceasta a fost semnat contractul de achiziție a spitalului modular mobil cu firma turcă SDI Global LLC A.Ş.  cu sediul principal în Ankara, dar cu sucursale în New Mexico (SUA) şi Amman (Iordania). Valoarea contractului se ridică la 13,2 milioane euro. Firma are termen 20 de zile pentru livrare, iar alte 7 zile pentru montare şi operaţionalizare.

 
Unitatea mobilă va fi formată din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, va avea o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă. Unitatea medicală va dispune de: zonă de triaj, unitate de primire urgențe și terapie intensivă, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale și bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienții cu forme ușoare sau medii, sală de operație, zonă post-operatorie, spații pentru personalul medical, policlinică, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, stație pentru oxigen, zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical.
 
”Sunt foarte mulțumit că iată, mai văd o reușită în cadrul demersurilor pe care le întreprind în sprijinirea pacienților cu lupta cu virusul COVID-19 și că încă un plan de-al meu pentru susținerea sistemului medical se materializează! În circa trei săptămâni, un proiect extrem de important pentru regiunea Moldovei, în care județul Neamț este direct implicat, va fi finalizat! Mă refer la Spitalul Mobil Modular COVID-19, care se va realiza lângă Iași.
Le mulțumesc tuturor celor care au încredere în mine și în special colegilor consilieri județeni care au fost de acord să direcționăm de la bugetul județului Neamț o parte din suma necesară realizării acestui spital mobil! Mulțumesc și Consiliului Județean Iași, alături de care realizăm proiectul, pentru disponibilitatea manifestată, pentru realizarea acestei unități tampon, care va permite asigurarea unui triaj al pacienților care vin din zona Moldovei, urmând a fi direcționați către alte spitale”, a declarat Ionel Arsene, președinte CJ Neamț.
 
„Suntem într-o perioadă în care este nevoie de implicare la toate nivelurile și autoritățile locale și județene pot veni în sprijinul serviciilor medicale de urgență. Un astfel de spital crește capacitatea nu numai pentru pandemie dar și pentru alte situații de urgență. România avea nevoie de așa ceva. Avem spitale instalate în anumite zone, dar nu e suficient, acest spital va veni cu un sprijin mare, mai ales că nivelul de dotare și partea de terapie intensivă sunt foarte importante. Nu pot decât să felicit inițiatorii proiectului și să le mulțumesc pentru sprijinul pe care îl acordă în aceste situații și mai ales la momentul acesta în care ne confruntăm cu o situație fără precedent în România și la nivel mondial“, a afirmat Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, referindu-se la spitalul mobil care se va realiza la Iași.
 
 
Articolul precedentLudovic Orban: „Se pot face 8.000 de teste COVID-19, în 61 de centre”
Articolul următorEdiția a VIII-a a Maratonului Bate Toaca nu va mai avea loc pe 18 iulie 2020