Municipiul Roman şi operatorul SC FLAICOR SERV SRL Bacău anunţă faptul că, pe lângă dezinsecția realizată la mijlocul lunii iunie, în sezonul cald,  vor mai executa două servicii de pulverizare aeriană (ULV) de dezinsecţie pentru combaterea populaţiilor de insecte vectoare de maladii transmisibile şi generatoare de disconfort (ţânţari, muşte, căpuşe etc.) pe domeniul public al municipiului Roman.

Lucrările de dezinsecţie vor fi executate cu produsele K-Othrine Profi EC250 şi Solfac EW050, substanţe omologate de către Ministerul Sănătăţii, aflându-se înscrise în Registrul naţional al produselor biocide. Substanţele active sunt: Deltamethrin 25g/L, Piperonyl butoxide 225g/L, Cyfluthrin 50g/L.

Perioada iunie – noiembrie este considerată cu risc crescut pentru infectarea cu virusul WEST NILE – boală infecțioasă transmisă prin înțepătura de țânțar, care, de cele mai multe ori, are manifestări subclinice, dar pot surveni și complicații constând în sindrom febril/meningită/encefalită/meningo-encefalită.

De aceea, pentru eficienţa aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a unor potenţiale focare de infecţie, actiunile de dezinsecţie trebuie tratate în mod unitar atât pe domeniul public cât şi privat, spații deschise ale persoanelor fizice și juridice la nivelul localităţii, pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate.

  • Pe lângă tratamentele aplicate pe domeniul public, se recomandă ca proprietarii să efectueze în spaţiile comune închise ale clădirilor proprietate privată, inclusiv casa scării, subsoluri umede sau inundate, dezinsecţie pentru combaterea ţânţarilor cu următoarea frecvență: minimum 3 tratamente pe an şi ori de câte ori este nevoie, corespunzător concentraţiei şi tipului de substanţe insecticide ce urmează a fi utilizate.
  • Pentru spaţiile deschise ale persoanelor fizice şi juridice, dezinsecția se realizează lunar, în sezonul cald, prin aplicarea de tratamente multiple pentru combaterea ţânţarilor adulţi şi a larvelor de ţânţari.
  • Este necesară îndepărtarea apei restante din gospodării și/sau subsoluri, deoarece este locul de dezvoltare a larvelor,

Recomandările Ministerului Sănătății pentru populație

  • Se recomandă utilizarea unui repelent şi purtarea de haine deschise la culoare, cu mâneci lungi şi pantaloni lungi.
  •  Se recomandă restrângerea activităţilor în mediul extern (ţânţarul este mai activ în zori şi după apunerea soarelui),
  • Se recomandă evitarea scăldatului în ape stătătoare (lacuri, iazuri) şi frecventarea numai a ştrandurilor şi bazinelor de înot autorizate sanitar,
  • Se recomandă montarea de plase speciale la ferestre care să împiedice pătrunderea ţânţarilor în locuințe.
Articolul precedentCrimă pornită de la 5 lei, 10 ani de închisoare
Articolul următorFemeie accidentată pe trecerea pentru pietoni