După ce în spațiul public au apărut informații referitor la accidentarea unui copil la utilizarea unui echipament de joacă (tobogan) amplasat într-un spațiu de joacă deschis (în Piatra-Neamț), cât și petiția depusă la CJPC Neamț, o echipă de comisari a efectuat o acțiune de verificare constantâdu-se urmatoarele:

  • a) spatiul de joaca este delimitat cu ajutorul unor plase din sarma cu un loc/poarta libera care permite accesul in perimetrul acestuia in orice moment al zilei;
  • b) In incinta sunt amplasate un numar de 3 echipamente de joaca:
    -topogan care prezinta un pilon de sustinere degradat, putred, suruburi iesite mult la suprafata placilor stalpilor ( cca 3-4 cm), nefixate corespunzator, desfiletate;
    -balansoar la care scandura de la unul din scaune este rupta de la nivelul suruburilor de prindere existand riscul de accidentare prin desprinderea unor bucati din aceasta;
    -leagan cu 2 locuri, la unul dintre scaune, scandura de la nivelul sezutului este rupta pe cca 1/3 din lungime.
  • c) lipsa informatii minime obligatorii la utilizarea echipamentelor.

Pentru nerespectarea prevederilor art. 7, lit c, liniuta a 2-a din OG 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare – operatorii economici sunt obligati sa presteze numai servicii care nu afecteaza viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora – in conformitate cu prevederile art. 50, (1) lit a) s-a aplicat o amenda contraventionala in valoare de 20000 lei. 

Totodata, pentru limitarea prejudicierii consumatorilor, in conformitate cu prevederile OG 21/1992 art. 55, alin. (2), lit. d,  echipa de comisari a dispus oprirea temporara a prestarii serviciilor pana la remedierea deficientelor; consumatorii fiind informati, printr-un afis aplicat la intrarea in spatiul de joaca, asupra acestei decizii.

Pentru o corecta infomare a consumatorilor, utilizatori ai echipamentelor amplasate in spatiile de joaca, facem precizarea ca, prin Hotararea de Guvern nr 435 /2010 privind regimul de introducere pe piata si de exploatare a echipamantelor pentru agrement, sunt stabilite reguli stricte operatorilor economici si autoritatilor publice ce administraza astfel de activitati.

In aceasta perioada a fost demarata, la nivel national, o actiune tematica de verificare a spatiilor de joaca in vederea identificarii tuturor situatiilor in care utilizarea echipamentelor de agrement constituie un risc pentru utilizatori, cu atat mai mult cu cat acestia sunt copii.

Nerespectarea tuturor conditiilor impuse de legislatia specifica conduce la sanctionarea administratorului spatiului de joaca cu amenzi contraventionale, in functie de gravitatea neconformitatii, de la 200-50.000,0 lei si cu masura complementara de interzicere a utilizarii.

Sfatuim consumatorii ca, inainte de a utiliza un echipament  de agrement, sa citeasca cu atentie informatiile specifice in utilizare, sa inspecteze starea fizica  a echipamentului si sa nu ia decizia de a il utiliza in situatia in care constata ca prezinta parti lipsa, degradate etc. In astfel de situatii, sa anunte, imediat, la numerele de telefon afisate pe panoul de avertizare.

Va garantam ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor supravegheaza permanent piata si se asigura de respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor.

SURSĂfoto: arhivă
Articolul precedentVictor Purice, salvatorul cinematografului din Piatra-Neamț, propus cetățean de onoare al municipiului
Articolul următorTrimiși în judecată după ce au încercat să mituiască polițiștii rutieri