OUG nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane a fost publicată zilele trecute în Monitorul Oficial. Conform respectivului document, Consiliul Județean Neamț nu mai poate acorda compensații pentru SC Troleibuzul SA, unitate care asigură transport public local de persoane. În aceste condiții, subvențiile se acordă doar de la bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale pe raza cărora se desfășoară activitățile de transport ale SC Troleibuzul SA. 

Conform recentei reglementări, 800.000 de lei pe lună trebuie plătiți societății Troleibuzul SA de către cele șase primarii:Piatra-Neamț, Roznov, Gârcina, Alexandru cel Bun, Dumbrava Roșie, Săvinești, proporțional cu numărul de kilometri parcurși de mijloacele de transport ale societății Troleibuzul în fiecare localitate.

”O nouă măsură aberantă reglementată de Guvernul României prin Ordonanța de Urgență săptămâna trecută afectează grav bugetul municipiului Piatra-Neamț.

Culmea este că societatea Troleibuzul SA este a Consiliului Județean Neamț iar această măsură face că lipsa de implicare a acționarului majoritar, Consiliul Județean, în rentabilizarea societății de transport să devină o povară financiară care afectează bugetele celor șase primarii pe teritoriul cărora operează societatea Troleibuzul. Solicit Consiliului Județean Neamț implicarea în rezolvarea acestei probleme care va genera noi probleme financiare majore primăriei Piatra Neamț (cea mai afectată) și primăriilor Gârcina, Alexandru Cel Bun , Dumbrava Roșie, Săvinesti și Roznov.

Este de neînțeles această decizie, care nu exclud să fi fost solicitată chiar de la nivelul județului Neamț, mai ales că vine la mijlocul unui an în care primăriile au mari probleme financiare generate de politică fiscală dezastroasă a celor care guvernează astăzi România.

Am discutat și cu o parte dintre colegii primari ai comunităților menționate care și-au exprimat indignarea față de această decizie ce adâncește subfinanțarea comunităților pe care le conduc, majoritate neavând suficienți bani chiar pentru funcționare până la finele acestui an”, este mesajul transmis de Dragoș Chitic , primarul municipiului Piatra-Neamț.

Consiliul Județean Neamț era singurul din țară care suporta astfel de cheltuieli, pentru susținerea activității unei societăți care desfășoară activități de interes local. 

„Opiniile unora dintre primarii care acum se regăsesc în situația de a asigura de la bugetele  primăriilor compensația acordată lunar societății de transport public local contează mai puțin în acest moment. «Unde-i lege, nu-i tocmeală!». Despre apariția acestei ordonanțe se știa încă de anul trecut; nu se poate spune despre ea ca fiind o noutate apărută de pe o zi pe alta. Prin OUG 51/2019 se face o aliniere a legislației românești la legislația europeană.

Consiliile Locale Piatra Neamț, Gârcina, Alexandru cel Bun, Dumbrava Roșie, Săvinești și Roznov sunt acționari la SC Troleibuzul SA și fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Urbtrans, fiind implicate în activitatea acestei societăți“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. 

Aceste modificări legislative nu afectează proiectele europene în care Consiliul Județean Neamț este angrenat și prin care municipiul Piatra Neamț și comunele limitrofe vor beneficia de condiții moderne de transport, asigurate de o flotă auto compusă din 41 de autobuze electrice noi și infrastructura necesară, mai informează reprezentanții Consiliului Județean Neamț.

 

Articolul precedentUn copac rupt de furtună a blocat circulația pe ambele sensuri (FOTO)
Articolul următor400.000 de lei daune după un accident cu 1 mort și 6 răniți