Începând cu luna noiembrie a acestui an, municipiul Roman devine primul oraș din România care va implementa un proiect ce are ca scop diminuarea risipei de alimente.
Proiectul “Romanul prețuiește mâncarea”este derulat în cadrul programului DEAR și se va derula pe o perioadă de 18 luni începând cu 1 noiembrie 2018. Proiectul va fi realizat de către Fundația TERRA Mileniul III cu implicarea și suportul Primăriei Municipiului Roman. Acest proiect se încadrează prin obiectivele și acțiunile vizate în contextual Economiei Circulare, prin creșterea eficienței utilizării resurselor la nivel local, contribuind concomitent la atingerea obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Scopul proiectului este diminuarea risipei alimentare la nivelul municipiului Roman
”Cu toate că problematica risipei alimentare este de mare actualitate, în România nu s-au făcut pași în mod eficient în această direcție. Cea mai mare cantitate de deșeuri de alimente se generează în gospodăriile populației, în proporție de circa 50%. Această categorie de deșeuri ajunge în depozitele de deșeuri, fiind una dintre componentele importante a fracției organice depozitate. În timp ce cantități importante de alimente se risipesc, există persoane aflate în nevoie care nu pot să-și asigure hrana zilnică.
Scopul proiectului este diminuarea risipei alimentare la nivelul municipiului Roman pe lanțul de producere, comercializare și consum a produselor alimentare. La acest moment ne propunem să realizăm campanii de informare a populației pentru ca aceasta să cumpere alimente în mod rațional, funcție de necesități.
De asemenea, ne dorim să atragem în proiect cadre didactice interesate să educe tânăra generație cu privire la diminuarea risipei alimentare.
O a treia componentă este realizarea unei baze de date care să pună la un loc donatorii de produse alimentare (în principal agenți economici) cu beneficiarii, ce pot fi centre de îngrijire bătrâni sau chiar persoane care nu au posibilități materiale de a-și asigura hrana. Este un pas important pe care Romanul îl face pentru a educa cetățenii, a diminua risipa alimentară și de a proteja mediul înconjurător”, a declarat primarul Lucian Micu.
Echipa Terra Mileniul III, în calitate de coordonator al proiectului, își propune ca proiectul “Romanul prețuiește mâncarea” să fie unul pilot, cu posibilitatea de a fi replicat în alte localități și ulterior chiar la nivel național.
Prin implementarea acestui proiect se va asigura un model de bună practică în ceea ce privește acțiunile care trebuie întreprinse atât la nivel local, dar și la nivel național și european pentru a asigura îndeplinirea țintelor de diminuare a risipei de alimente de 30% până în anul 2025 și de 50% până în anul 2030 la nivelul comerțului cu amănuntul și la nivelul consumatorilor.