Soluția pentru dezvoltarea municipiului Piatra-Neamț este accesarea de fonduri europene și asta pentru că așa cum este structurat bugetul anual al primăriei poate asigura: funcționarea serviciilor, plata ratelor la bănci, întreținerea orașului și  mici investiții.

”Pentru investițiile mari este nevoie de fonduri atrase iar prioritatea noastră a fost să depunem proiecte pentru accesarea de fonduri, în principal europene. La acest moment sunt în diverse stadii un număr de 36 proiecte totalizând  82.290.000 euro”, a declarat Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra-Neamț.

Anul acesta prin PNDL  au obținut finanțare și se află în diverse stadii de implementare 4 proiecte de dezvoltare locală  în valoare de 1.200.000 euro astfel:

  • Modernizarea străzii Mărțișor – finalizată;
  • Podul peste pârâul Cuejdi – în lucru;
  • Școala din cartierul Speranța – lucrări în procedură de achiziție;
  • Grădinița din cartierul Speranța – lucrări în procedura de achiziție.

”Tot anul acesta la Administrația Fondului pentru Mediu am depus un proiect pentru realizarea  a șase stații de reîncărcare a vehiculelor electrice în Piatra-Neamț, în valoare de 300.000 de euro. La Comisia Europeană, în cadrul programului  WiFi4EU, am depus și ni s-a aprobat proiectul pentru instalare de internet gratuit în 11 zone publice din oraș, cu valoare de 15.000 euro. Alte șase  proiecte din domeniul social, cu o valoare totală de 2.490.000 euro, au fost depuse în vederea finanțării”, a adăugat primarul Dragoș Chitic.

În cadrul Programului Operațional Regional , administrația locală are pregătite pentru finanțare din fonduri europene un număr de 24 de proiecte, în valoare de 78.285.000 euro. Aceste proiecte cuprind modernizări de străzi, realizarea de piste pentru bicicliști, implementarea unui sistem bike-sharing, modernizarea și extinderea iluminatului public, un sistem de management inteligent al traficului, realizarea a trei grădini publice urbane multifuncționale, reabilitări, modernizări și dotări de unități școlare, reabilitarea cinematografului Cozla, modernizarea transportului public de persoane și achiziția de autobuze electrice, modernizarea stațiilor de așteptare. Proiectele care vizează transportul public de persoane vor fi realizate în parteneriat cu Consiliul Județean, proprietarul firmei de transport public local.

”Faptul că ne-au fost deja aprobate proiecte depuse, dar și garanția aprobării celor care se află în analiză, ne îndreptățesc să spunem că aceasta este calea corectă de dezvoltare a orașului nostru, de aceea, și în perioada următoare vom continua să depunem proiecte pe toate axele de finanțare deschise de Comisia Europeană.Toate aceste proiecte, odată implementate, vor genera o  dezvoltare accelerată a municipiului Piatra-Neamț și creșterea calității vieții cetățenilor”, a mai adăugat Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra-Neamț.

Articolul precedentGratuitățile la transportul public în Piatra-Neamț vor fi extinse de la 1 ianuarie 2019
Articolul următorUn tânăr a dat alarmă falsă Poliției, Pompierilor și Ambulanței