Interzicerea traficului de mare tonaj pe sectorul barajului Izvorul Muntelui – Poiana Largului (viaduct) este una dintre măsurile din Programul de măsuri pentru prevenirea alunecărilor de teren și refacerea DN 15 km 245+200 – 286+250, Poiana Teiului – Bicaz, adoptat  în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Programul de măsuri implică:

1. Interzicerea efectivă a traficului de mare tonaj (peste 13 tone) pe sectorul barajului Izvorul Muntelui – Poiana Largului (viaduct).

2. Interzicerea amplasării, fără măsuri compensatorii, de construcţii grele în zonele afectate de alunecările de teren (evidenţiate pe Hărţile de risc şi hazard existente la primăriile comunelor Poiana Teiului, Hangu şi Bicaz).

3. Alocarea în regim de urgență a resurselor financiare necesare contractării unui studiu geotehnic și a unei expertize tehnice în vederea identificării unor soluții de intervenţie pentru punerea în siguranţă a zonei afectate de alunecările de teren şi reabilitarea platformei DN 15. În baza concluziilor şi recomandărilor expertului tehnic, se va elabora un proiect tehnic de către un proiectant de specialitate, proiect ce va cuprinde soluţiile tehnice stabilite prin expertiza tehnică.

4. Monitorizarea evoluţiei alunecărilor de teren de către o comisie formată din persoanele numite prin decizie de către primarii UAT-urilor şi de către reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale Piatra-Neamţ. Observaţiile vor fi consemnate în procese verbale, care vor fi transmise şi către Secretariatul Tehnic Permanent al C.J.S.U. NEAMŢ. Completarea Jurnalului Evenimentelor cu constatările identificate ca urmare a comportării în timp a construcţiilor.

5. Evacuarea şi cazarea, în regim de urgenţă, într-un spaţiu corespunzător, a unei familii.

6. În situaţia constatării/înregistrării de date privind iminența unor deplasări semnificative ale maselor de alunecare în zonele afectate, se va proceda, în regim de urgenţă, la instituirea stării de alertă şi la evacuarea cetăţenilor din zona afectată/expusă pericolului.

7. Promovarea unui Proiect de Hotărâre de Guvern pentru alocarea sumei de 330.044.054,853 lei, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, în vederea refacerii drumului naţional DN 15 Km 245 + 200 – 286 + 250, Poiana Teiului – Bicaz, se arată într-un comunicat  semnat de prefectul județului Neamț, Daniela SOROCEANU.

Articolul precedentJurnaliștii se tem de competiție ca de foc
Articolul următorSchimbări majore în lotul ACSM Ceahlăul Piatra-Neamț