24 de șoferi au fost trimiși în judecată după denunțurile mai multor polițiști din cadrul IPJ Neamț.

18 persoane au fost trimise în judecată pentru dare de mită, după denunțurille a doi polițiști din Bicaz.

Conform Direcției Generale Anticorupție, 18 persoane (fără calitate specială) au fost trimise în judecată (sub aspectul săvârşirii infracțiunii de dare de mită) după denunțurile unui agent de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamţ – Serviciul Rutier – B.D.N.E. Bicaz.

Conform anchetatorilor, la data de 05.03.2018, la D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ a fost înregistrat denunțul polițistului prin care sesiza faptul că, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN 12 C, pe raza localităţii Neagra, comuna Taşca, jud. Neamţ, împreună cu colegul său de echipă, a oprit un microbuz de transport persoane care depăşise viteza maximă admisă în localitate, iar în timp ce lua măsuri de sancţionare contravenţională a conducătorului auto pentru depăşirea vitezei legale şi neinformarea pasagerilor cu privire la utilizarea centurii de siguranţă, acesta a promis, în mod repetat, diverse sume de bani pentru a-l determina pe polițist să nu dispună măsurile ce se impun, iar în cele din urmă i-a oferit suma de 150 de lei. În cauză a fost înregistrat dosar penal.

Ulterior, la data de 21.05.2018, același agent de poliție a sesizat D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, faptul că, în ziua de 15.05.2018, pe același sector de drum, un alt conducător auto depistat cu depăşirea vitezei maxime admise în localitate, a început să îi promită sume de bani, iar în cele din urmă i-a oferit lui și colegului său, suma de 100 de lei pentru a nu-l sancţionana contravenţional.

În cauză, au fost dispuse cercetări față de 33 de persoane, astfel încât din datele şi probele obținute, au rezultat indicii rezonabile că, în perioada 27 aprilie – 25 iunie a.c., dintre acestea, 18 persoane (fără calitate specială) au promis, oferit sau dat sume de bani sau foloase materiale celor doi agenţi de poliţie pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu îi sancţioneze contravenţional.

Față de alte 7 persoane s-a dispus clasarea cauzei, iar pentru 2 persoane s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor sub aspectul comiterii infracțiunii de dare de mită. Totodată, pentru alte persoane au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției.

DGA a mai trimis în judecată alte 6 persoane, ca urmare a denunțurilor unor polițiști.

5 rechizitorii cu 6 persoane trimise în judecată, ca urmare a denunțurilor mai multor polițiști

În primul caz este vorba despre 2 inculpați (persoane fără calitate specială) trimiși în judecată într-un dosar penal de săvârşire a infracţiunii de cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. 

Dosarul a fost inițiat după un denunț al unui polițist, în urma căruia, la data de 26 iulie 2017, a fost organizată prinderea în flagrant a celor doi, în timp ce îi ofereau suma de 500 lei pentru a-și folosi influența asupra altui lucrător M.A.I., în scopul restituirii unui certificat de înmatriculare reținut.

Al doilea caz face referire la un bărbat care a încercat să scape de o amendă pentru depășirea vitezei și s-a ales, în schimb, cu dosar penal pentru dare de mită. Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț ca urmare a cercetărilor demarate în cauză după denunțurile formulate de doi polițiști din cadrul I.P.J. Neamţ – Serviciul Rutier. Aceștia sesizau faptul că, la data de 29.08.2018, bărbatul le-a oferit 200 de lei pentru a nu-l sancționa contravențional după ce fusese depistat în trafic, pe raza comunei Grumăzeşti, sat Topoliţa, (DJ 155 I), conducând cu viteză peste limita admisă în localitate.

Alte două rechizitorii privesc doi inculpați care au fost opriți în trafic de polițiști tot pentru depășirea vitezei legale și au ajuns să fie trimiși în judecată tot pentru dare de mită. Faptele au fost înregistrate în lunile iunie și iulie 2018, ca urmare a denunțurilor polițiștilor cărora inculpații le-au oferit sume de bani (400, respectiv 200 lei) pentru a nu fi sancționați contravențional cu amendă.

Ultimul inculpat la care facem referire a fost identificat în trafic având, în plus față de depăşirea vitezei legale maxim admisă în localitate şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, fapt ce presupunea, pe lângă amendă, suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. În consecință, acesta a oferit suma de 1000 de lei către cei 3 agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Neamţ – Serviciul Rutier, care l-au depistat și care au denunțat fapta inculpatului la D.G.A. – S.J.A. Neamț. Inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

SURSĂfoto: arhivă
Articolul precedentS-a deschis Târgul de Crăciun la Neamț. Vezi programul zilei de sâmbătă, 8 decembrie (FOTO)
Articolul următorRisc de formare polei pe carosabil în județul Neamț