Șapte proiecte au fost depuse la primăria municipiului Roman în cadrul procesului de bugetare participativă. Valoarea bugetului propus, pentru anul bugetar 2019, pentru proiectele selecţionate, este de 100.000 de lei.
Propunerile de proiecte trebuiau să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sunt în administrarea Municipiului Roman: infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale), amenajare de spații verzi și locuri de joacă, amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.), infrastructură socială, culturală, de sănătate și Smart City.
Proiectele depuse în cadrul procesului de bugetare participativă
Proiectul „Amenajare loc nou de joacă pe strada Smirodava” presupune amenajarea, între blocurile 25 – 27 din strada Smirodava, a unui părculeț pentru copii cu un complex de joacă format din 4 scrâncioburi, 2 tobogane, 2 cățărători, 1 învârtitoare, 4 balansoare, 1 scoică, 1 ghiocel, un panou de baschet, pavaj cauciucat.
Proiectul „Proedu – Observator în aer liber” presupune amenajarea în curtea interioară a corpului B al Colegului Tehnic „Miron Costin” Roman, a unei zone care să fie dotată cu aparatură prin care tinerii pot observa diverse fenomene, pot înregistra schimbări ale climei, pot ține o evidență a observațiilor. Un telescop astronomic, binocluri, o stație meteorologică solară, un higrometru, un barometru, un psicrometru, un pluviometru, un anemometru, busole, termometre de exterior pot constitui modalități de învățare practică pentru toți cei interesați.
Proiectul „Amenajare spațiu public pe strada Cuza-Vodă” presupune reabilitarea unui spațiu public prin: reabilitarea pavajului ( înlocuire pavaj și regândire circulație); plantarea unui gazon; amplasarea unor bănci, a unei mese și a unui rastel pentru biciclete; dezafectarea elementelor din beton existente; toaletarea arborelui; pictarea fațadei blocului de locuințe cu o imagine favorabilă; transformarea fațadei clădirii P+1 în perete de cățărat; îngropare țeavă de gaz.
Proiectul „Semnal de intrare în oraș (totemuri)” presupune înlocuirea semnalele existente, care în prezent sunt degradate de trecerea timpului, cu unele noi, ce pot deveni obiecte sculpturale remarcabile.
Proiectul „Platformă pentru colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile pe strada Colectorului” presupune înființarea unei platforme de colectare a deșeurilor municipale și realizarea unei informări specializate a populației cu privire la gestionarea rațională a deșeurilor generate.
Proiectul ”Neverseen Waste – (Împrejurimi curate )” presupune amenajarea pe strada Bogdan Dragoș – platforma bloc 5 a platformelor ecologice subterane pentru colectarea selectiva a deșeurilor urbane.
Prin proiectul „Bănci inteligente în Roman” se propune achiziționarea, pentru Parcul Municipal, Parcul din central orașului și Complexul Sportiv și de Agrement Moldova, a unor bănci inteligente, alimentate solar, care oferă energie electrică gratuită în aer liber, tuturor dispozitivelor mobile.