În ședința de Consiliu Local din data de 06 noiembrie s-a aprobat participarea Municipiului Piatra-Neamț la proiectul „Centrul de asistență socială pentru bunicii noștri”, care va funcționa într-un spațiu deținut de municipalitatea pietreană în strada Nufarului, bloc 13. Termenul limită pentru depunerea aplicației la Autoritatea de management Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 este 26 noiembrie 2018, iar perioada de evaluare până la aprobare este de aproximativ 6 luni.

Obiectivul proiectului îl reprezintă reducerea numărului de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile prin furnizarea de servicii sociale și medicale, adecvate nevoilor specifice, respectiv înființarea serviciului social de asistență comunitară și dezvoltarea serviciului social de îngrijire la domiciliu deja existent în Piatra-Neamț.

Aceste două servicii sunt realizate prin proiect în vederea asigurării unui cadru adecvat pentru depășirea stării de vulnerabilitate a persoanelor vârstnice de pe aria municipiului Piatra-Neamț.

Grup țintă, 165 de persoane vârstnice

Grupul țintă vizat de proiect este format din 165 de persoane vârstnice care au împlinit 65 ani, vulnerabile, aflate în situație de risc de sărăcie și excluziune socială, aflate în diferite grade de dependență, care au nevoie de sprijin fie pentru realizarea activităților lor zilnice, fie pentru necesitatea participării la o viață socială care să le permită să trăiască o viață activă, autonomă și sănătoasă. Un număr de 18 specialiști din cadrul Direcției de Asistență Socială Piatra-Neamț vor dezvolta serviciile sociale din cadrul proiectului.

„Primăria Piatra-Neamț a fost premiată în urmă cu două săptămâni  la <<Gala excelenței în administrație>> pentru proiectele de dezvoltare a serviciilor sociale. Aprecierea la nivel național a serviciilor sociale oferite de municipalitatea pietreană ne încurajează să continuăm pe această linie și să dezvoltăm astfel de servicii deosebit de utile comunității noastre.

Pregătim, astfel, un nou proiect care va îmbunătăţi calitatea serviciului social existent de tipul îngrijire la domiciliu, prin creșterea numărului de persoane care vor beneficia de aceste servicii sociale și va duce la  înființarea unui nou serviciu social de tip asistență comunitară, la standarde europene. Ambele servicii vor fi oferite  într-un complex multifuncțional, cu dotări corespunzătoare şi personal calificat.

Înființarea acestui centru va avea un efect pozitiv atât în rândul beneficiarilor direcți, pentru că ei vor putea să beneficieze de servicii sociale de calitate, în funcție de nevoi, cât și în al propriilor familii, care vor fi degrevate de nevoia de a îngriji în permanență persoanele aflate într-un anumit grad de dependență” a declarat primarul Dragoș Chitic.

Valoarea totală a proiectului este de  2.242.177  lei.

Se va creşte astfel accesul la infrastructura socială modernizată, la nivelul municipiului Piatra-Neamţ, prin proiect achiziționându-se dotări pentru noul centru înființat, respectiv sala de socializare, cabinet kinetoterapie, cabinet medical, spălătorie, cabinete echipe multidisciplinare pentru cele două servicii sociale – asistență comunitară și îngrijiri la domiciliu, birou psiholog, sala de mese, vestiar complex.

Valoarea totală a proiectului este de  2.242.177  lei, din care valoarea estimată nerambursabilă – 2.197.334 lei, iar contribuția Direcției de Asistență Socială Piatra-Neamț – 2%, respectiv 44.842 lei. Perioada de implementare este de 27 luni.

 

Articolul precedentCosmin Țapu, atacant CSM Ceahlăul: ”Mi-ar plăcea să fiu Omul Invizibil”
Articolul următorProiectul cu care Romanul candidează în competiția Capitala Tineretului va fi pus în aplicare